• englanti
  • ranska
  • saksa
  • italia
  • venäjä

Savusauna

Alun perin suomalaiset saunat olivat maakuoppia, jotka peitettiin eläimen nahalla. Sauna oli yleensä perheen ensimmäinen rakennus. Kolmannen sukupolven sauna oli savusauna, jossa oli isot kiukaat.

Tuukkalan tilan kivisiä peltoja viljellessä keräsimme peltokivet tien pohjaksi. Tie johti Kaitajärven rantaan. Rantaan rakensimme ensimmäisen rakennuksen, savusaunan. Tästä alkoi matkailutoimintamme.

Kaidan Kunkun savusauna on rakennettu lähimetsän puista vuonna 1994. Tiilistä muurattu holvikaari kannattelee 600 kg Oliviini-kiuaskiviä  Mäntyharjulta. Tieteellisesti tutkitut Oliviini-kiuaskivet ovat turvallisia, terveellisiä ja energiaa säästäviä.

Kokonaismassaa kiukaalla on 1000 kg, johon ei ole käytetty ollenkaan rautaa. Tästä johtuen savusaunan ilma on pehmeä, raikas ja virkistävä negatiivisten ionien johdosta.

Saunan lämmitys aloitetaan aamusta ja kylpykuntoon saattaminen kestää 8 tuntia. Lämmityspuut ovat haapaa ja leppää. Lopuksi heitetään nokilöylyt ja tästä kahden tunnin kuluttua voi aloittaa nautiskelun.

Tärkeintä saunaan mentäessä on hiljentyä ja antaa itselleen aikaa. Savusaunasta saa parhaimman hyödyn irti kun saunomisessa ei pidetä turhaa kiirettä. Savusaunassa on pehmeä syvälle menevä lämpö. Välivilvoittelut, uiminen järvessä tai pulahdus avantoon talvella lisäävät virkistystä.

Savusaunan valmiiksi lämmitettynä vuokraat lisäpalveluna 175 € Kaidan Kunkku –huvilan yhteydessä.